Martina Navratilova: En tennislegend

Martina Navratilova, född den 18 oktober 1956 i Prag, Tjeckoslovakien, är en av världens mest framgångsrika tennisspelare genom tiderna. Hon vann totalt 18 Grand Slam-singeltitlar och är mest känd för sin dominans på gräset i Wimbledon, där hon vann nio singeltitlar – fler än någon annan spelare, man eller kvinna, i turneringens historia.

Privatliv: Flickvän och familj

Navratilova har varit öppen med sin sexualitet och kom ut som homosexuell i slutet av 1981. Hon har varit gift två gånger. Först med Judy Nelson, men paret skilde sig 1991. Sedan 2014 är hon gift med Julia Lemigova, en före detta rysk skönhetstävlingstitelhållare och affärskvinna. De har två adopterade döttrar tillsammans.

Navratilova föddes till en familj av tennisspelare. Hennes far, Mirek Subert, var en tennistränare och hennes mor, Jana Navrátilová, var en framstående tennisspelare. Efter att hennes föräldrar skilde sig, gifte hennes mor om sig med Miroslav Navrátil, som blev hennes första tennistränare. Från honom fick hon sitt kända efternamn.

Ekonomi: Lön och nettovärde

Under sin karriär, som sträckte sig över tre årtionden, tjänade Navratilova stora summor både genom prispengar och sponsorer. Hon var en av de första kvinnliga tennisspelarna att tjäna över en miljon dollar i prispengar under ett år. Hennes nettovärde uppskattas till cirka 15 miljoner dollar.

Meriter och framgångar

Turnering
Antal vinster

Wimbledon
9

US Open
4

Australian Open
3

French Open
2

Utöver sina singeltitlar, vann Navratilova även 31 Grand Slam-dubbeltitlar och 10 Grand Slam-mixeddubbeltitlar. Detta gör henne till en av de mest framgångsrika spelarna i tennisens historia.

Engagemang utanför tennisen

Förutom hennes framstående tennisframgångar, har Navratilova också gjort sig känd som en stark förespråkare för HBTQ-rättigheter och har varit mycket aktiv inom flera välgörenhetsorganisationer. Hon har också arbetat som tenniskommentator och tränare efter att ha avslutat sin professionella karriär.