Ferenc Puskás är utan tvekan en av de mest legendariska fotbollsspelarna genom tiderna. Han föddes den 2 april 1927 i Budapest, Ungern, och växte upp i en tid då fotbollens popularitet växte snabbt i landet.

Puskás kom från en enkel bakgrund och började sin fotbollskarriär som ungdomsspelare i klubben Kispest AC. Han visade snabbt sin talang och blev snart uppmärksammad av Ungerns landslagstränare. Vid 17 års ålder gjorde han sin debut för landslaget och visade sin förmåga att göra mål.

Under 1950-talet var Puskás en viktig del av det ungerska landslaget som blev känt som ”Det gyllene laget”. De vann flera framstående turneringar, inklusive OS-guld 1952 och två raka finaler i Europacupen för landslag 1954 och 1955. Puskás var känd för sin imponerande målrekord och hans samarbete med andra stora spelare som Nándor Hidegkuti och Sándor Kocsis.

Puskás karriär tog en oväntad vändning när Ungern invaderades av Sovjetunionen 1956. Han valde att stanna kvar i väst och anslöt sig till Real Madrid i Spanien. Där fortsatte han att dominera och var en viktig del av Real Madrids framgångsrika period på 1950- och 1960-talet. Klubben vann bland annat fem raka Europacupen för mästarlag under den tiden.

Puskás var känd för sin fantastiska teknik, skottstyrka och förmåga att göra mål från olika positioner på planen. Han var även en skicklig dribblare och en fantastisk passningsspelare. Hans målrekord för landslaget och klubben är fortfarande imponerande och har inspirerat många fotbollsspelare efter honom.

Utöver sin framgångsrika fotbollskarriär hade Puskás också en lycklig familj. Han var gift med Erzsébet Puskás och tillsammans hade de två barn. Hans son, Ferenc Puskás Jr., följde också i sin fars fotspår och blev en framstående fotbollsspelare.

När det kommer till ekonomisk status var Puskás under sin spelarkarriär välavlönad och hans övergång till Real Madrid innebar en betydande ökning av hans inkomst. Efter pensioneringen var han involverad i träning och tränade flera klubbar runt om i världen. Tyvärr drabbades han senare av hälsoproblem och avled den 17 november 2006.

Puskás arv lever kvar och han är fortfarande en ikon inom fotbollen. Han är ihågkommen som en legendarisk spelare med enastående färdigheter och bidrog till att forma fotbollens historia. Hans prestationer har inspirerat generationer av spelare och hans minne kommer att leva vidare som en av de största fotbollsspelarna genom tiderna.