Cristiano Ronaldo är utan tvekan en av de mest framstående och framgångsrika fotbollsspelarna genom tiderna. Hans historia är inspirerande och hans prestationer på planen har gjort honom till en ikon inom sportvärlden. Här är allt du behöver veta om Cristiano Ronaldo, från hans bakgrund till hans framgångsrika karriär, familj och löner.

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro föddes den 5 februari 1985 på ön Madeira, Portugal. Han växte upp i en arbetarklassfamilj och var den yngsta av fyra barn. Hans far, José Dinis Aveiro, var trädgårdsmästare och hans mamma, Maria Dolores dos Santos Aveiro, var kock. Ronaldo visade tidigt sitt intresse för fotboll och började spela i en lokal klubb vid endast åtta års ålder.

Sin professionella karriär inledde Ronaldo som tonåring i Sporting Lissabon i Portugal. Hans imponerande prestationer gjorde att han snabbt blev uppmärksammad av internationella klubbar, och 2003 värvades han av den engelska klubben Manchester United. Under sin sexåriga vistelse i klubben vann Ronaldo tre Premier League-titlar och en UEFA Champions League-titel. Han gjorde också ett namn för sig själv genom att vinna Ballon d’Or (det prestigefyllda priset för världens bästa spelare) 2008.

År 2009 flyttade Ronaldo till den spanska storklubben Real Madrid för en rekordsumma på 94 miljoner euro, vilket gör honom till den då dyraste spelarövergången någonsin. Under sin tid i Real Madrid slog Ronaldo otaliga rekord och vann flera titlar, inklusive fyra Champions League-titlar och två La Liga-titlar. Han vann också ytterligare fyra Ballon d’Or-titlar under sin tid i klubben.

År 2018 flyttade Ronaldo till den italienska klubben Juventus, där han fortsätter att dominera på planen. Han har vunnit två Serie A-titlar med klubben och fortsätter att vara en viktig del av laget.

Utöver sin framgångsrika klubblagskarriär har Ronaldo också representerat det portugisiska landslaget med stor framgång. Han har varit en nyckelspelare i flera internationella turneringar, inklusive Europamästerskapet 2016 där han ledde sitt lag till seger.

Vid sidan av fotbollen är Cristiano Ronaldo också känd för sitt stora hjärta och sitt engagemang för välgörenhet. Han har donerat miljontals euro till olika välgörenhetsorganisationer och har också startat sin egen stiftelse, The Cristiano Ronaldo Foundation, som stöder utsatta barn runt om i världen.

När det gäller hans familj har Ronaldo fyra barn. Han fick sitt första barn, en son som heter Cristiano Ronaldo Jr., år 2010. Han har senare blivit pappa till tvillingarna Eva och Mateo, födda 2017, och dottern Alana Martina, född 2017. Ronaldo är också i en långvarig relation med den spanska modellen Georgina Rodriguez.

När det kommer till löner och förmögenhet har Cristiano Ronaldo varit en av världens bäst betalda idrottare under en lång tid. Enligt Forbes tjänade han över 120 miljoner dollar under 2020, vilket gör honom till den fjärde högst betalda idrottaren i världen. Han har också ett flertal sponsoravtal med företag som Nike, Tag Heuer och Herbalife.

Sammanfattningsvis är Cristiano Ronaldo en av de mest framstående och framgångsrika fotbollsspelarna genom tiderna. Hans passion för sporten, hans imponerande prestationer på planen och hans engagemang för välgörenhet har gjort honom till en förebild för många. Hans historia är en påminnelse om att hårt arbete, beslutsamhet och engagemang kan leda till stor framgång, både på och utanför fotbollsplanen.