Celtic FC är en fotbollsklubb som har en lång och framgångsrik historia. Klubben grundades 1887 i Glasgow, Skottland, och har sedan dess varit en av de mest framstående klubbarna i både Skottland och Europa.

En av Celtic FC:s mest ikoniska perioder var under 1960-talet. Under ledning av tränaren Jock Stein vann klubben nio raka ligatitlar mellan 1966 och 1974. Detta är en bedrift som fortfarande är oslagen i brittisk fotboll. Stein var också den första tränaren att leda en brittisk klubb till att vinna Europacupen, numera känt som UEFA Champions League. Detta skedde 1967 när Celtic FC besegrade Inter Milan med 2-1 i finalen.

Under denna period hade Celtic FC också flera ikoniska spelare som gjorde avtryck på fotbollsvärlden. En av dem var Jimmy Johnstone, som anses vara en av de bästa spelarna som någonsin spelat för klubben. Johnstone var en snabb och teknisk ytter som var känd för sin förmåga att dribbla förbi motståndare. Han spelade för Celtic FC i över 20 år och vann många titlar med klubben.

En annan ikonisk spelare i Celtics historia är Henrik Larsson. Den svenska anfallaren kom till klubben 1997 och blev snabbt en publikfavorit. Larsson gjorde över 240 mål på 315 matcher för Celtic FC och hjälpte klubben att vinna fyra raka ligatitlar mellan 2001 och 2004. Han är också den främsta målskytten i klubbens historia.

Utöver framgångarna på hemmaplan har Celtic FC också gjort avtryck i europeiska turneringar. Klubben har nått finalen i Europacupen två gånger, förutom segern 1967, förlorade de finalen 1970 mot Feyenoord. Celtic FC har också nått semifinalen i UEFA Cupen, numera känt som UEFA Europa League, två gånger.

Celtic FC har också en stark supporterbas och är känd för sina passionerade fans. Klubbens hemmaarena, Celtic Park, är en av de största i Storbritannien och har en kapacitet på över 60 000 åskådare. Atmosfären på arenan under Celtic FC:s hemmamatcher är ofta elektrisk och spelarna dras nytta av det stödet.

Förutom sina framgångar på planen har Celtic FC också varit en symbol för kulturell identitet och samhällsengagemang. Klubben har en stark koppling till den irländska diasporan i Glasgow och har alltid varit en plattform för att främja irländsk kultur och historia.

Sammanfattningsvis har Celtic FC en rik historia som sträcker sig över mer än ett sekel. Klubben har haft framgångsrika perioder, ikoniska spelare och tränare samt en passionerad supporterbas. Celtic FC:s bidrag till fotbollsvärlden kan inte underskattas och klubben fortsätter att vara en viktig del av Skottlands fotbollstradition.