Benfica är en fotbollsklubb från Lissabon i Portugal som grundades 1904. Klubben har en rik och framgångsrik historia som sträcker sig över mer än ett sekel. Med sina talangfulla spelare, engagerade tränare och passionerade supportrar har Benfica blivit en av de mest framstående och respekterade klubbarna i Europa.

Historia
Benfica grundades av en grupp unga män som ville skapa en klubb för att utöva sin passion för fotboll. Klubben fick sitt namn efter Belém-distriktet i Lissabon där den första träningen ägde rum. Under de tidiga åren hade klubben en stabil närvaro i de portugisiska fotbollsturneringarna och lyckades vinna sitt första mästerskap år 1930.

Framgångar
Benficas största framgångar kom under 1960-talet då klubben vann två europeiska titlar på raken. År 1961 vann de Europacupen (nuvarande Champions League) genom att besegra Barcelona med 3-2 i finalen. Året efter vann de turneringen igen genom att besegra Real Madrid med 5-3 i finalen. Dessa segrar gjorde Benfica till den första klubben att vinna Europacupen två gånger i rad.

Spelare
Benfica har genom åren producerat en rad talangfulla spelare som har blivit framstående inom fotbollen. Eusebio, som spelade för klubben under 1960-talet, anses vara en av de bästa portugisiska spelarna genom tiderna. Han vann Guldskon, som tilldelas den bästa målskytten i Europa, två gånger under sin tid i Benfica.

Andra framstående spelare som har representerat klubben inkluderar Rui Costa, Nuno Gomes och Simão Sabrosa. Dessa spelare har inte bara varit viktiga för Benfica utan också för Portugals landslag.

Tränare
Benfica har haft ett antal framgångsrika tränare som har bidragit till klubbens framgångar. Bland dessa finns Béla Guttmann och Jorge Jesus. Guttmann var tränare för Benfica under 1960-talet och ledde klubben till sina två Europacupsegrar. Jorge Jesus, å andra sidan, har varit tränare för klubben i flera perioder och har vunnit flera ligatitlar och cupsegrar.

Sammanfattningsvis är Benfica en klubb som har en djup och framgångsrik historia inom fotbollen. Klubbens framgångar på både nationell och internationell nivå samt dess talangfulla spelare och engagerade tränare har gjort Benfica till en av de mest respekterade klubbarna i Europa.