Stora sportevent i Sverige

Sverige har ett par riktigt bra sportevent varje år som är värda ett besök, eller kanske till och med ett deltagande? Sportjournalistiken är stor och vissa anser dessutom att det kan bli lite väl mycket sport på tv och radio ibland. Vi är dock inte helt överens när det kommer till den frågan. Det kan gärna vara lite mer sport på tv:n. Att ha flera kanaler som sportintresserad är nästan ett måste, om man vill följa alla sporter som sänds så räcker det inte med SVTs kanalutbud och 4:an.

Stockholm Marathon

I huvudstaden så anordnas det varje år ett maratonlopp som går igenom stadens centrala delar. Det första maratonloppet gick den 4 augusti 1979 och man har anordnat det varje år fram tills idag. Ni springer man maran i slutet på maj i stället för på hösten, som man gjorde de första gångerna. Vid denna tidpunkt är det mycket folk i rörelse i centrala Stockholm och det är lite av en folkfest då många väljer att stanna upp och kika på alla som springer.

Vinnare av 2014 års Stockholm maraton var:

Plats 1 på männens sida kom kenyanen Benjamin Bitok. Han hade en sluttid på 2.13.21

Plats 1 av kvinnorna togs av Isabellah Andersson från Sverige och hon hade sluttiden 2.32.28.

Göteborg Horse Show

Göteborg Horse Show är en årlig tävling där allt går i hästens tecken. Det är ett evenemang som lockar internationella deltagare och åskådare. Den första showen startade 1977 och man tävlar i hoppning, dressyr och körning. Förutom alla tävlingsmoment så är det många uppvisningar av duktiga ryttare och artister.

Göteborg Horse Show anordnas mellan 26 februari – 2 mars varje år (taget från 2014 års show).

Friidrott SM i Umeå

Karolina Klüft och Henrik Dagård är två Sveriges största personligheter inom friidrotten, två stycken människor som har fått sporten att växa i landet och skapat ett intresse för den. Friidrott SM är ett återkommande evenemang som 2014 går i Umeå på Campus Arena mellan 1 och 3 augusti.

DN. Galan

Vi håller oss kvar lite i världen med friidrott. DN. Galan är ett event som går varje år i Stockholm på ”Stockholms stadion”. Hela galan arrangeras av stadionklubbarna och Dagens Nyheter är huvudsponsor till eventet, det ser man på namnet också. Första DN. Galan invigdes på Stockholms Olympiska Stadion den 4 juli 1967. I år (2014) är DN. Galan den 21 augusti. Grenarna som man tävlar i på DN. Galan är:

För herrar – 200 m, 400 m, 600 m, 1500 m, 3000 m hinder, 110 m häck, Längdhopp, Diskus och Spjut

För damer – 100 m, 400 m, 800 m, 3000 m/5000 m, 400 m häck, Stavhopp, Tresteg, Kula, Spjut och Höjdhopp

Elitloppet

Vi går tillbaka till hästar igen. Elitloppet
är med stor säkerhet ett av topp 3 populäraste eventen i Sverige och Stockholm under året. Det är ett internationellt travlopp som går på travbanan Solvalla i Stockholm. Elitloppet körs alltid den sista söndagen i maj varje år och en ensam vinnare av loppet från 2,5 miljoner kronor. Det är också ett lopp som det spelas mycket på, ett av de mest spelade loppen under hela året, om man kollar på övriga travlopp.