Att bli journalist, eller sportjournalist

Många bär på en dröm att bli journalist. Att man älskar att förmedla det skrivna ordet och ett budskap till allmänheten. Men hur blir man egentligen journalist och vilka skolor kan man gå?

Vi tror för det första att man ska ha ett genuint intresse för att förmedla fakta till allmänheten eller andra personer. Sedan kan en naturlig nyfikenhet vara ett stort plus om man ska bli journalist. I yrket så kan du komma att intervjua många olika människor och det krävs lite extra för att få den information som man vill han.

Vi hittade en liten lista på egenskaper som en bra journalist ska ha,  eller rättare sagt vad en arbetsgivare söker. Den är dock på engelska och kan spegla en annan journalistkultur men vi tycker den är aktuell ändå.

5 egenskaper en arbetsgivare söker hos en journalist

  1. Livserfarenhet och god kunskap om samhället
  2. En näsa för nyheter och att kunna avgöra om en nyhet är bra eller inte
  3. Specialinriktning. Att vara specialiserad på t.ex. politik, sport eller något annat ämne
  4. Historia och språk. Att prata fler språk och ha en god kännedom om länders historia kan vara väldigt meriterande
  5. Nyfikenhet, hungrig på nyheter och ett kritiskt tänkande

Studera journalistik

Oftast så ingår det i medieutbildningarna idag, det finns delar av utbildningen som inriktar sig mot journalistik inom radio, tv och tidningar. Men vill man studera i efterhand kan man söka sig till lite olika platser.

Att studera till journalist på högskola är det vanligaste, att man går vidare från gymnasiet till en 2-4 årig utbildning i journalistik med examen. Men det går också bra att söka in om man är äldre och har gått klart skolan. Man vill kanske byta yrke efter ett par år på arbetsmarknaden och känner att den vanliga högskolan inte passar. Då går det att söka till en folkhögskola som har en journalistutbildning.

Det krävs dock att man har en 3-årig gymnasiekompetens eller motsvarande om man ska söka en utbildning. Det kan också vara meriterande om man har dokumenterade erfarenheter som samhällsintresserad.

Vad studerar man?

Utbildningen består ofta av många olika delar inom journalism. Detta är för att få en så bred kunskap som möjligt. Vissa utbildningar har ett val på det sista året där man kan inrikta sig på ett visst ämne. Men annars kan en utbildning bestå av:

Journalistisk metod
Statskunskap
Kreativt skrivande
Praktik/Personligt grävprojekt
Tidningsgrenen
Radiogrenen

Vill du få mer information om utbildningar som du kan söka på en vanlig högskola, då ska du besöka studera.nu

För utbildningar på folkhögskola rekommenderar vi att du går in på folkhogskola.nu

Vill man bli sportjournalist kan en blogg eller en webbsida vara en väldigt bra referens när du söker utbildning eller jobb. Där kan du visa vad du går för och besökare kan se ditt engagemang på ett helt annat sätt. Visst är det bra med ett CV, men att kunna visa upp något mer unikt och genuint väger tyngre än ett bra CV. Det kan du tänka på om du ska söka till en utbildning, eller en ledig tjänst som journalist