Fakta om spökboll och dodgeball

Spökboll är det svenska namnet för dodgeball, vilket spelas flitigt i amerikanska skolor och gymnasium. Dodgeball finns också som sport i turneringar, och det finns även professionella spelare inom denna sport. I Sverige finns det två namn för denna sport, och dessa är spökboll eller gränsbrännboll.

Detta är spelreglerna i spökboll

I spökboll så delas planen in i två delar, så kallade planhalvor. Spökboll har fått namnet av att det spelas med spöken. Inga riktiga spöken nu. Vi talar om människor som kan placeras bakom eller på sidan av motståndarlaget efter att de träffats av någon i det andra laget som kastat bollen. Spökboll går nämligen ut på att med en boll pricka motståndarens kropp utan att bollen har studsat före träffen. Skulle någon bli träffad så blir denne ett spöke, som får ställa sig bakom motståndarlaget.

Vid spelets början utses också ett spöke i varje lag som får ställa sig i spök-området. Anledningen till detta är att det måste finnas någon som fångar bollarna som hamnar utanför planhalvorna. De kan sedan få återuppstå när någon annan blivit träffad, och kan byta ut den som tidigare stod i spök-området. Resten av laget spelar på sin planhalva, och får endast ta bollar som finns på egen planhalva, och inte befinna sig på det andra lagets yta.

Spökboll är ett underhållande och snabbt spel, som ibland även kan anses tufft då hårda träffar kan kännas rejält. Spelet går ut på att bränna alla spelare i motståndarlaget, och är slut när hela motståndarlaget befinner sig placerade i spök-området.

Oftast spelas spökboll efter regler som att träff mot huvudet inte är tillåtet, samt ett antal andra regler som ibland används och ibland inte. Fullständig information om spökboll kan du få genom att klicka här.