Ingemar Johansson, vår svenska boxare

Hans fullständiga namn var Jens Ingemar Johansson, och han gick under smeknamnet, ”Ingo” med födelseort Göteborg den 22 september 1932. Nu börjar det brännas. Jo, naturligtvis talar vi om en av Sveriges bästa boxare genom tiderna. Ingemar Johansson hann med mycket under sin karriär som proffsboxare på dåtidens stora arenor.

Den 26 juni 1959 blev vår svenske Ingemar Johansson världsmästare i boxning, genom att besegra Floyd Patterson. Det skedde på Yankee Stadium i Bronx, New York. Vinsten kom på teknisk knockout efter att Ingemar Johansson golvat honom hela sju gånger. Detta är den största bedrift vår välkände boxare åstadkom under sin karriär. I övrigt så blev han Europamästare fyra gånger. Första gången var 1956, och de följande gångerna inträffade 1959, 1962 och 1963.

Ingemar Johansson var proffsboxare under hela elva år mellan åren 1952-1963. Andra utmärkelser är också utgivna till denna mästare inom dåtidens boxningsvärld. Det år som han blev världsmästare fick han utmärkelserna ”Athlete of the Year” och ”Sportsman of the Year”. Tre svenskar har efter det fått utmärkelsen ”Athlete of the Year”, men han står ensam med den åtråvärda titeln ”Sportsman of the Year” som i stort sett bara utdelas till elitsportare i USA och kan jämföras med vår Bragdmedalj.

Vad kanske inte alla känner till on Ingemar Johansson

Efter VM segern bosatte sig Ingemar Johansson i Schweiz av skattetekniska skäl. Ingemar Johansson var gift tre gånger och skilde sig från sin tredje fru 2003. Efter boxningskarriären så blev Ingemar och Floyd Patterson vänner, men deras tävlingskamp fortsatte inom ett annat område. De tävlade mot varandra i två Stockholm Maraton, där Floyd vann bägge gångerna.

2003 var Ingemar Johansson boendes på ett gruppboende i Saltsjöbaden och vårdades för både Alzheimers och Frontallobsdemens, något som kan ha samröre med hans tidigare boxningskarriär. De fem sista åren av sitt liv levde han på västkusten i Bredagården, Onsala. Han avled också i Onsala den 30:e januari 2009, 76 år gammal. Han är dock som boxningslegend en människa som lever kvar i vårt medvetande.