Motorsport: Motorcykel

En motorcykel är ett bränslesnålt fordon med låg försäkring. Att ha en motorcykel som sitt huvudsakliga transportmedel kan innebära att en viss tur kan sluta med en otrevlig olycka om inte vissa försiktighetsåtgärder vidtas. Motorcyklar representerar för många frihet på vägen. Motorcykelförare föredrar att frigöra sig från den inneslutna begränsning som bilen har och förmågan att köra på vägar oberoende av trängsel.

Den mest kraftfulla motorcykeln som någonsin producerats är MTT Turbine Superbike, som erbjuder ofattbara 300 hästkrafter. Den sortens makt kostar pengar och det är ingen överraskning att du måste punga ut runt en miljon för en sådan motorcykel. Om du vill ha en dyrt producerad motorcykel som du har råd med, kostar Harley Ultra Classic Electra Glide 250.000 för att fira företagets 110-årsjubileum.

Världens snabbaste motorcykel är MV Agusta F4 R 312 som kan köras i en hastighet av 193.24 km/timme . Eftersom hastigheter ökat, ingick tillverkarna en informell överenskommelse att avsluta vad som ses som en “höghastighets-kapprustning”, vilket innebär att motorcyklisters säkerhet kan äventyras när motorcyklarna försöker bryta 200 km/timmen-barriären. Agusta är den första höghastighetscykeln som bryter detta avtal. För att motverka höghastighetsracing, kommer nu den nya Ducati 1199 Panigale R med en elektronisk hastighetsmätare som släcker ut motorn när den når 186 km/tim.

I USA löper du fem gånger större risk att råka ut för en motorcykelolycka än en bilolycka. I Storbritannien är trenden för motorcykelsäkerhet motsatt den i Amerika. Motorcykeldödsfall har minskat 10% jämfört med föregående år och är nu en tredjedel lägre jämfört med 2005. Nästan hälften av alla olyckor med motorcyklar på brittiska vägar orsakas av bilförare.

Förutom motorcyklar bygger Suzuki också bilar, terrängfordon, marina utombordsmotorer och rullstolar. Företaget, som grundades 1909, är den tionde största bilproducenten i världen. Ordet “motorcykel” myntades av uppfinnaren Edward Butler 1885.