E-sporten har vuxit sig stor

E-sport är någonting som har växt och blivit en miljardindustri på bara några år. På stora e-sportsevent så är det vanligt att man har tiotals miljoner kronor i prispotten till det vinnande laget.

De populäraste spelen inom e-sport är strategispel, det är datorspel där två lag tävlar om att vinna över det andra. Spel som man tävlar i är oftast Dota 2 och League of Legends. Det är flest deltagare när dessa två spel spelas och vid tävlingar har man också den största potten. Efter strategispelen kommer first person shooters som Counter-Strike. Just Counter Strike är det första spelet som blev populärt i Sverige, och här växte stora talanger upp. Inom Counter Strike så är det först och främst svenska lag som dominerar, eller lag som består av många svenska spelare.

Dreamhack som är världens största datorfestival fylls årligen med stora namn inom e-sporten. Där kör man olika fristående turneringar med lag från hela världen. På förra årets Dreamhack kunde man se det här

Dreamhack Open: Stockholm – Starcraft 2
Dreamhack Summer – Starcraft 2
Dreamhack Open: Valencia – Starcraft 2
Dreamhack Open: Bukarest – Starcraft 2
Dreamhack Winter – Starcraft 2, Dota 2 och Counter-Strike: Global Offensive

The International 4 är troligen det allra största eventet med flest besökare och tittare. Där spelar man Dota 2 och man har en prissumma på över 10 miljoner dollar. Det lag som kommer på första plats får ungefär hälften av den totala summan.

Vid finalen i juli i Seattle 2014 blev det kinesiska laget NewBee vinnare.