Elitserien byter namn till SHL

För ungefär ett år sedan hände det. Elitserien, Sveriges högstaliga i ishockey, bytte namn till SHL. Varför kasta iväg det gamla namnet och istället välja det nya?

SHL står för Swedish Hockey League. Det blev Sveriges högstaliga kallad för ett knappt år sedan. Tidigare kallades hockeyligan för Elitserien, ett namn som man har haft i flera decennium. Första gången man använda namnet Elitserien var redan under 1920-talets slut. Man bytte däremot namn under 30-talets mittpunkt. Namnet kom sedan tillbaka år 1975 och var kvar under 38 år tills man bestämmer sig för ett helt nytt namn.

Självaste namnet SHL, har de förmodligen fått från ishockeyns två största ligor i världen. NHL och KHL. I en intervju med Jörgen Lindgren, VD för SHL, hos Dagens Nyheter, berättar han att man bestämt att ta namnet SHL för att förtydliga varumärket. Namnet Swedish Hockey League visar tydligare att det är den svenska hockeyligan. Han berättar vidare att namnbytet öppnar möjligheter för dem att börja använda och investera i varumärket på ett annat sätt.

Många anser att namnbytet är rätt. Att man bör ta efter de största ligorna i världen och tydligt visa vad det är för hockeyliga som man spelar i. Vissa var däremot väldigt osäkra på namnbytet. Eftersom man hade levt med namnet Elitserien under en sådan lång tid, vore det naturligt att det känns lite konstigt när det plötsligt kallas för SHL istället. Ett år efter detta, är dock de största diskussionerna över. De flesta har inga problem med namnbytet. Med tanke på hockeyligans röriga namn historia, kan man dock börja undra om detta namn är här för att stanna.